След 21 декември ще си позволим разхлабване на мерките. Яслите, детските градини

...
След 21 декември ще си позволим разхлабване на мерките. Яслите, детските градини
Коментари Харесай

Борисов с призив за солидарност: Държавата - това сме ние!

След 21 декември ще си позволим разхлабване на ограниченията. Яслите, детските градини и учебните заведения ще отворят, моловете, заведенията за хранене и фитнесите гладко ще проработят. Това разгласи премиера Бойко Борисов на съвещанието на Министерски съвет, на което кабинетът гласоподава удължение на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 декември до 31 януари 2020 г.  и бяха признати по-строги ограничения в действие от 27 ноември вечерта до 21 декември. 

Той добави, че като отплата за този интервал страната ще обезпечи близо 400 милиона лв. за бизнесите, които ще бъдат с лимитирана активност.

" Намираме се в сложен миг, в който всички дружно би трябвало да се надигнем против нещо колкото познато, толкоз и непознато – пандемията от ковид. Защо споделям дружно – тъй като ние държавниците би трябвало да вземем сложни, само че мъдри решения, които да ви убедим дружно да прилагаме и изпълняваме. Заставайки един до друг - лекари и медицински сестри, здравни служащи, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи дружно като общество можем да се оправим с пандемията. Вече сме го правили ", сподели министър председателят.

Борисов означи, че не би трябвало да се прави опълчване сред опазването на здравето и стопанската система, тъй като няма процъфтяваща стопанска система с заболели или инфектирани с COVID-19 хора. " Но няма и здравна система, която да може да действа без мощна стопанска система. Затова е нужен баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията ", безапелационен бе той.  " Време е да помогнем на здравните управляващи като дадем забележителен отпор на разпространяването на вируса. В противоположен случай - лечебните заведения ни доста бързо ще се препълнят. Сега всичко зависи от нас, тъй като страната - това сме ние! ", съобщи министър председателят.

И подсети, че до момента страната ни е била с най-либералния режим за ограничение на разпространяването на ковид за опазване и на икономическите действия. Борисов акцентира, че за справяне с заболяването България взе участие наедно с останалите страни членки в обща доставка на ваксини за Европейски Съюз. " Това ще е единственото, което ще даде опция на Европейския съюз като цяло да проработи отново по този начин, както би трябвало ", посочи той.  

" Когато дойдат имунизациите и преживеем тази рецесия, ще можем да се върнем към нормалното си ежедневие и тогава ще си спомняме с горделивост за солидарността и отговорността, посредством които дружно се справихме с това предизвикателство. ", акцентира той. Цялото изказване на Борисов от днешното съвещание на Министерски съвет беше качено по-късно и на страницата му във Facebook.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР